Medicinsk fotvård

Vad är skillnaden mellan vanlig fotvård/pedikyr och medicinsk fotvård?

Ordet pedikyr kommer från de latinska orden Pes= fot och cura= vård, alltså fotvård , där man förbättrar utseendet på fötter och tånaglar.
Skillnaden mellan medicinsk fotvård och pedikyr / vanlig fotvård är att medicinsk fotvård förebygger, behandlar, lindrar sjukdomar och andra ohälsotillstånd i fot och underben. Orsakerna kan vara många och bero på både yttre och inre faktorer.
Utövaren har en bred kunskap om hur sjukdomar som diabetes, psoriasis och reumatism kan påverka fötterna samt har kunskap om hur man åtgärdar problem som nageltrång, kartnaglar, svamp, vårtor, förhårdnader, liktornar m.m. Kan även ge råd om egenvård, strumpor, val av skor, inlägg och olika avlastningar. Det estetiska som medföljer är ett plus.
I en klinik där medicinsk fotvård utförs krävs det ett egenkontrollprogram med rutiner för städning, avfallshantering samt rengöring av instrument. Man har också en skyldighet att anmäla verksamheten till kommunens miljö- och hälsa som regelbundet kommer ut och granskar lokal och arbetssätt. Man dokumenterar också behandlingar samt innehar behandlingsskadeförsäkring.

Medicinsk fotvård är inte skönhetsvård och är därför momsbefriad.

Fötterna är vår grund att stå på och deras välmående är väsentligt för hela vår kropps hälsa. Om vi sköter om våra fötter och visar dem omsorg så belönar de oss med ett rörligare liv.
Det finns väl ingen kroppsdel som är mer förbisedd än fötterna. Den som aldrig haft problem med fötterna tycker säkert att fotvård är ganska onödigt. Men fråga den som har besvär med sina fötter och du får ett helt annat svar.

På grund av att vi misshandlar våra fötter med trånga och felformade skor, vi står för länge på hårda golv och att vi inte gör fotgymnastik, så får väldigt många människor problem med sina fötter. Det behöver inte bara vara äldre personer utan även unga människor kan få problem med nageltrång, nedsjunkna fotvalv.

Foten har 26 ben, 33 leder, 107 ligament och 19 muskler.
 Det är ca 72 000 nerver från hela kroppen som slutar i foten, inte konstigt att man ibland kan vara kittlig! 
En normal aktiv människa går omkring 10 000 steg per dygn vilket under en livstid motsvarar fyra varv runt jorden!