Fot & Nagelsvamp

Fotsvamp (Tinea Pedis)

Dermatofyler (trådsvamp) är de vanligaste orsakerna till fotsvamp. Dermatofyler lever som parasiter i död förhårdnad hud. Uppstår oftast mellan tårna vanligast mellan 4:e och 5:e. Tydliga tecken på fotsvamp är: vit, fjällande, sprucken hud och dålig lukt. Rodnad, irritation, klåda och svidande känsla kan också vara tecken på fotsvamp. Obehandlad fotsvamp sprider sig oftast till tånaglarna.

Smittar vid direktkontakt med sporer och indirekt via golv i t ex badhus, omklädningsrum och gymnastiksalar. Minska risken att drabbas av fotsvamp genom noggrann fothygien. Personer med varma och fuktiga fötter har större benägenhet för fotsvamp. Cirkulatiosrubbningar och sår på fötterna kan vara en inträdesport.

Nagelsvamp (Onychomycosis)

Nagelsvamp är oftast en följd av hand eller fotsvamp. Nagelsvamp är ett vanligt problem som ökar med stigande ålder. Sjukdomen, som är smittsam, startar i en nagel och sprids efterhand till flera naglar. Oftast är det naglarna på fötterna som drabbas, men även svamp på fingernaglarna kan förekomma. Diagnos ställs av läkare genom odling och många har nagelsvamp utan att veta om det.bf56bba7-a273-4bea-94a8-ba2af6b6e7f4

Nagelsvamp trivs bäst i varma, fuktiga miljöer. Vistelser i gemensamma utrymmen som t ex simhallar, offentliga duschar och omklädningsrum kan medföra en smittorisk. Varma och täta skor gör även att svampen trivs. Nagelsvamp är därför mycket vanliga bland idrottare, där så många som 8 av 10 är drabbade.

Nagelsvamp kännetecknas av att nagelns hornlager blir uppluckrat och sprött. Efterhand bloir nageln missfärgad, förtjockad och spricker och skivar sig. Den infekterade nageln kan falla av om den inte behandlas. Svampnaglar är ofta smärtfria.

Nagelsvamp har ett utseende som kan förväxlas med psoriasis eller deformerade naglar efter olyckor, då nageln skadats.