Vad är skillnaden mellan vanlig fotvård/pedikyr och medicinsk fotvård?

Ordet pedikyr kommer från de latinska orden Pes= fot och cura= vård, alltså fotvård , där man förbättrar utseendet på fötter och tånaglar.

Skillnaden mellan medicinsk fotvård och pedikyr / vanlig fotvård är att medicinsk fotvård förebygger, behandlar, lindrar sjukdomar och andra ohälsotillstånd i fot och underben. Orsakerna kan vara många och bero på både yttre och inre faktorer.
Utövaren har en bred kunskap om hur sjukdomar som diabetes, psoriasis och reumatism kan påverka fötterna samt har kunskap om hur man åtgärdar problem som nageltrång, kartnaglar, svamp, vårtor, förhårdnader, liktornar m.m. Kan även ge råd om egenvård, strumpor, val av skor, inlägg och olika avlastningar. Det estetiska som medföljer är ett plus.

I en klinik där medicinsk fotvård utförs krävs det ett egenkontrollprogram med rutiner för städning, avfallshantering samt rengöring av instrument. Man har också en skyldighet att anmäla verksamheten till kommunens miljö- och hälsa som regelbundet kommer ut och granskar lokal och arbetssätt. Man dokumenterar också behandlingar samt innehar behandlingsskadeförsäkring.
Medicinsk fotvård är inte skönhetsvård och är därför momsbefriad.